Garanti samt moms och skatt för den som säljer?

Alla som publicerar sitt erbjudande på Fooever är vad vi kallar Fooders. Dessa kan vara både företag och privatpersoner och de ser vad de sålt i appen inklusive moms.

Fooever är själva marknadsplatsen och har ett juridiskt avtal för att inte garantera kvalitet på det som säljs, på ett liknande sätt som du inte kan stämma Blocket för att du köpt något som genast gick sönder, det avtalet är mellan köpare och säljare (Foodies och Fooders).

Vi vill uppmuntra alla Fooders att sälja på ett lagligt och korrekt sätt.

Vad finns det för regler kring skatt?

När man säljer något så finns det regler för skatter och redovisning. Även mat omfattas av reglerna. Man ska alltid i förväg ta reda på vilka regler som gäller i ens specifika fall. För att ta reda på vad som gäller i ens specifika fall så ska man kontakta Skatteverket.

Den här texten är tänkt som en första överblick för dig som vill sälja mat på Fooever. Läs den gärna, och ta sedan reda på exakt vad som gäller för ditt specifika fall!

När det gäller skatt så kan man tänka på några saker:

–          Om man gör en vinst så ska man betala inkomstskatt och sociala avgifter.

–          För att räkna ut vinsten så behöver man redovisa hur verksamheten har gått.

–          Oftast ska man även betala moms.

–          Ibland behöver man inte betala skatt.

–          Oftast behöver man redovisa intäkter och kostnader, även om man inte har gått med vinst eller om man inte behöver betala skatt.

Generella regler

För att veta vilka skatter och avgifter som man ska betala, och för att veta hur man ska redovisa vinsten, så måste man först veta hur Skatteverket bedömer försäljningen. Man kan anses vara företagare, man kan anses ha en så kallad ”hobbyverksamhet”, och man kan anses vara en person som sålt något som privatperson.

I vissa fall kan Skatteverket svara muntligt på hur de kommer att bedöma försäljningen. Då kan de också berätta vilka regler som gäller. Om Skatteverket inte kan svara muntligt så kan man prova att ansöka om FA-skatt. Man ansöker om FA-skatt på en särskild blankett. På blanketten fyller man i detaljer kring vad det är man vill göra. Skatteverket fattar sedan ett beslut kring om just det fallet ska anses vara en näringsverksamhet eller inte.

Om Skatteverket anser att man bedriver en näringsverksamhet så ska man betala inkomstskatt i inkomstslaget näringsverksamhet och man ska betala egenavgifter.

Om Skatteverket inte anser att man bedriver en näringsverksamhet så betalar man inkomstskatt i inkomstslaget tjänst och man betalar socialavgifter.

Det kan också vara så att Skatteverket bedömer att man inte ska betala skatt.

Svamp och bär

Om man har inkomster för svamp och bär som man har plockat själv så kan inkomsten vara skattefri. För att inkomsten ska vara skattefri så får inkomsterna inte vara högre än 12 800 kronor för beskattningsåret. Beloppet gäller för år 2016. Försäljningen får inte vara en näringsverksamhet för att skattefriheten ska gälla. Det finns även andra villkor för skattefriheten.

Produkter från den egna egendomen

Man kan sälja sådant som man har fått från sin egendom, till exempel äpplen. Sådana inkomster beskattas i inkomstslaget tjänst.

Att ge bort mat

Man kan naturligtvis använda Fooever utan att ha något vinstsyfte. Det kan vara så att man vill ge bort överbliven mat. Man kanske vill sälja mat som man lagat men till ett pris som är lägre än vad det kostade att laga maten. Eller så vill man sälja mat till samma pris som det kostade att laga maten. I dessa fall har man inget syfte att gå med vinst. Även i dessa fall bör man kontakta Skatteverket för att vara på den säkra sidan!

Moms

Reglerna för vem som betalar moms och reglerna för vem som betalar inkomstskatt är olika. Man behöver därför ta reda på vad som gäller för momsen i det specifika fallet.

När man säljer mat så är momsen vanligtvis 12 %. Det kan vara så att man säljer annat än bara mat, och då kan momsen vara 25 %.

Ibland ska man inte betala moms. Om försäljningen klassas som en så kallad ”hobbyverksamhet” så betalar man inte moms. Om man enligt momsreglerna betraktas som privatperson och inte som företagare så kan det vara så att man inte ska betala moms. Även om man inte behöver betala moms så kan man behöva fylla i en speciell blankett.

Fråga Skatteverket!

Ring alltid Skatteverket för att veta vilka regler som gäller i ditt fall!

Det som står på den här listan är infomation som Fooever har fått i samtal med Skatteverket. Fooever ansvarar inte för innehållet utan hänvisar till Skatteverket.

För mer information om regler för skatt på hobbyverksamhet hänvisar vi alltså till Skatteverket.

moms

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s