Livsmedelskontroller

Vi har varit i kontakt med Livsmedelsverket för att kunna vara så tydliga som möjligt med vad som gäller för personer som vill sälja den mat som de tillhandahåller. För restauranger, food trucks etc. är ju detta inget problem, utan dessa genomför en kontroll för att över huvud taget få bedriva näringsverksamhet inom mat. Men för dem som har mat som hobby och funderar på att lägga upp sitt erbjudande och hålla sig till alla regler som finns (vilket vi hoppas är många!) är det viktigare att tydliggöra detta. Tyvärr är gränserna ganska flytande och inget är skrivet i sten. Dock finns väldigt mycket information på deras hemsida.

Här länkas du direkt till Starta nytt livsmedelsföretag (med många underrubriker).

Detta är deras krav på lokaler, utifrån vad som bedöms i kontrollen.

Primärproduktion omfattas också, såsom frukt, grönsaker, jakt och fiske bär, mjölk och ägg.

Som privatperson kan man få sin lokal kontrollerad. Det är en uppläggningsavgift på ca 1500 kr och sedan en kontrollavgift varje år. Kontrollen genomförs av kommunen (ring dem och hör vad som gäller där du bor). Fooever har funktionalitet för att kök som har genomgått kontrollen kan få en märkning för detta, så att Foodies som endast vill köpa mat av kontrollerade kök kan filtrera på så vis.

Nyss hörde vi på Rapport att kommunernas representanter för att inspektera att maten hanteras bra kämpar mot matfusket, både gällande märkning och att inte alla kök håller måttet. Det skiljer sig mellan kommuner och samarbete mellan kommuner skulle underlätta. Detta gäller ju dock etablerade näringsverksamheter. Så att det tillkommer flera seriösa (hobby-)aktörer gör väl inte kontrollerandet lättare (om inte extra resurser tillsätts).

Däremot vill vi från Fooevers sida dels poängtera vikten av vårt betygssystem vilket gör att nöjda kunder kommer att ge fina leverantörer bra betyg. Förstås ligger det i Fooderns intresse att servera bra mat för att få Foodien att återkomma. Dels vill vi också understryka möjligheten för Foodie att veta mer om den producerade maten genom att nu få kontakt med tillverkaren och veta vad för ingredienser eller förhållanden maten tagits fram under och låta det påverka det betyg som sätts.Foap-Fruit_stand_

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s