Vilt-slakteri som förstått vitsen

I Stigtomta 1,5 mil väster om Nyköping finns Stigtomta vilt. Högsäsong för vilt kött är från september till januari, då cirka 800-1000 klövvilt slaktas, älg, kronhjort, dovhjort rådjur, mufflon och vildsvin. Kapacitet finns för mer. Slakteriet har öppet året runt övrig tid är det framför allt vildsvin och hjort från hägn som slaktas.

Urban Helin och Kenneth Landerus har efter att ha drivit ett eget slakteri gått samman med Stigtomta vilt, för att hjälpa dem med försäljning. Försäljningen sker till konferensanläggningar, restauranger och köttaffärer, de ser även en ökad efterfrågan direkt från konsument som de gärna säljer direkt till då det ger bättre marginaler. Intresset för närproducerat kött och i synnerhet vilt har ökat markant de senaste åren, berättar Urban.

Utmaningen med att sälja till konsument utan att blanda in en butik är att hitta en form där logistiken fungerar utan stora kostnader. Med Fooever får köpare och säljare komma överens om leverans; ofta är det inte akut att få sin köttlåda utan upphämtning ett bestämt datum, eller leverans om så gjorts upp blir utifrån säljarens möjligheter och kan då innefatta flera ordrar på samma gång. I Stigtomtas fall kan kunder antingen komma till slakteributiken i Stigtomta som har öppet flera dagar i veckan, alternativt till den tillfälliga butiken i Ytterenhörna  som har öppet ca en gång per månad, eller till Vällingby (enligt överenskommelse) i Stockholm där Urban bor.

Det finns olika sätt att kategorisera sitt erbjudande på Fooever, så de som är ute efter något som redan är klart klickar på #finns färdigt. Stigtomta använder både det och taggen #klart om en vecka, vilket gör att de som det passar för kan filtrera fram korrekt, medan någon som inte vill eller kan vänta filtrerar på #finns färdigt. Detta innebär att en säljare måste klicka i alla ”taggar” som överensstämmer med annonsen. Betyder detta att den som säljer måste vara ”en hacker”?

”Nej, det var inga problem att skriva in sig som användare om du mot förmodan tycker det är svårt får du bra hjälp av Fooever med annonsen Det finns även bra manualer till din hjälp. Det är absolut värt att lägga den tiden, eftersom det känns viktigt att finnas där med sitt erbjudande. De bjuder också på ett års gratis medlemskap från det att de börjar ta betalt för Premium om man själv lägger in sig.”, säger Urban.

Med Fooever får Stigtomta ett större intresse från besökarna ju fler ställen det går att handla från, eftersom många tittar på vad som finns i ens närhet. Dock kan många köpare också tänka sig att åka en bit för att handla, det har visat sig tidigare när Stigtomta satt ut annons i lokalbladet om gårdsförsäljning. Att lägga upp en annons med ett annat upphämtningsställe är dock väldigt enkelt och det är så det ska göras för att matchningen med potentiella kunder ska bli så stark som möjligt.

Urban säger att Fooever besparar dem oerhört mycket tid. ”Det är en färdig säljplattform som gör det mycket enkelt att annonsera sina varor och nå potentiella kunder  Dessutom nog så viktigt tar Fooever ansvar för marknadsföringen.  Det blir enkelt att få ut budskapet till de som är intresserade av att köpa just vår mat. Det är en marknadsföringskanal som inte kostar något, jag ser inga skäl att inte använda Fooever.”

stigtomta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s