Fooever@websummit 2016

På sensommaren fick vi en inbjudan till att pitcha för att komma som startup till web summit i Lissabon. Jag började efter alla framföranden via Fundedbyme bli rätt van, så det kändes inte som en stor grej att göra det för en person i Dublin över Skype. Senare förstod vi att det VERKLIGEN inte var något att vara nervös över, för de vill ju få in betalande företag. Oklart om de sållar bort ens någon. Efter några dagar fick vi veta att vi gått vidare och då var ju frågan om vi skulle och kunde lägga 2000 € på ett sådant event, plus resa och boende och omkostnader. Vi resonerade kring detta, googlade och kom fram till att vi skulle satsa.

Sen bokade vi ner oss på flygbiljetter som därmed inte blev så dyra (1500 tur och retur per person för mig och Fredrik) och hittade ett boende via airbnb med fyra sängplatser som inte ännu snappat att det var websummit på gång (för då hade de kunnat ta mer betalt). Detta var redan i augusti.

För att det ska bli bra, och det kan man lära sig på fler ställen än denna blogg, ska man komma dit med en målsättning och ha gjort sin hemläxa. Mångas scheman (ffa investorer) är redan fullbelagda när de kommer dit och spontana möten är inte det lättaste.

Vi gjorde följande:

Tog fram visitkort med en förklaring på kring hur vi tänker växa

Producerade t-shirts med vår fina logotype (för det ser seriöst ut och man får mer sagt om det dessutom står något på ryggen – i vårt fall ”got food? sell it! want food? find it” och tack vare det kom flera fram och började spontanprata!

Fick tag i en lista (via en kille på upworks) med epostadresser (ca 400 st) till investorer som skulle vara där. Denna rensade vi inte utifrån deras inriktning (men det kan man förstås) utan vi körde ett mail till alla som var på listan om att vi gärna ville ses. Nästan hälften studsade, men förvånansvärt många svarade positivt att de uppskattade kontakten. Det blev sex bokade möten samt flera som sa att de skulle komma förbi vårt bås på den dagen vi ställde ut, vilket de också i flera fall gjorde.

Självklart registrerade vi allt vi fick och kunde på websummits sida, och en bra grej som vi också läste som tips är att i sin logga även skriva kort vad man gör. Som ni ser på bilden så är det inte mer utrymme än så som man får för att presentera sitt erbjudande på en utställardag – då är det bra att man förstår redan i loggan vad företaget gör (eller delvis).

Till ett sånt här paket ingår fyra platser, så vi funderade över vilka andra två som skulle få följa med och började tänka på aktieägarna, någon utvecklare, eller någon som redan var utomlands eller skulle uppskatta resan. Det slutade med en kille som hjälpt oss med utveckling, samt en tidigare portugisisk kollega.

Våra dagar där nere blev väldigt lyckade i fråga om hur många vi fick prata med, byta visitkort med och hur många investorer som blev intresserade! Dock villa alla se ”traction” (dvs otvingade regelbundna köp i vårt fall), så det är det vi jobbar vidare på nu för att skapa. Mentortillfället var bra, mannen som vi fick bolla med tyckte att vårt advisory board saknar en eommercespecialist, så den pucken är på gång nu också.

Vi åker gärna igen. Och vi lägger gärna mer tid på att ställa ut – fast det normala är att man bara får en dag. Seminarier var bra, men vi hann nästan inte gå på dem utan fokuserade på att prata med andra besökare. Det var även minglen på kvällarna utmärkt för. Särskilt tack till Microsoft och King of Apps för supertrevliga kvällsmingel!

websummit

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s