Många matappar

När vi satte igång med idén om Fooever för ett drygt år sedan så gick det inte att googla fram så många e-tjänster kring mat. Åtminstone inte i Sverige. Internationellt fanns en del om ”meal sharing” (dvs vad svenska Airdine gör). Vår idé om ett ”Blocket” fast för mat (Blocket har ju ingen kategori för mat och mat kan ju verkligen kategoriseras) kändes på ett sätt som ”varför har ingen gjort detta”? För bönders del fanns då Gårdsnära, Mathantverk samt Direktfrån. Direktfrån har under det gångna året helt fokuserat om till att hjälpa lokala bönder med en egen lösning på försäljning, eftersom det visade sig vara svårt att få ihop en hållbar modell där leverans ska ingå. Waitress hjälper till så att man slipper köa vid en restaurang då både beställning och betalning har gjorts innan, så att man går förbi lunchkön och hämtar sin rätt. Och så fanns förstås Godsmak och Aptit som kör hem restaurangmat som sedan dess fått stor konkurrens från Foodora, Wolt, Saffron Cooks och Uber Eats. Vad de flesta verkar ha problem med är leverans. Det blir röda siffror när det ska ingå. Just nu kan man ansluta sig till Uber Eats i Stockholm och ha en garanterad lön på 150 kr per timme. Det går inte riktigt ihop med att leverans inte får kosta så mycket. Ett alternativ kan vara hubbar, dvs ställen dit både säljare och köpare tar sig. Där ser vi bra initiativ av Local Food Nodes (ännu ej lanserad webbtjänst men kör redan på ett par mindre orter).

Under året har det i alla fall hänt väldigt mycket på matfronten sett ur ett app-perspektiv! Vi har fått flera olika tjänster som hjälper till att sälja det som annars hade slängts på restauranger och av privatpersoner, Airdine har lanserats (se ovan) och det kommer fina initiativ för att få igång integrationen, såsom invitationsdepartementet och Facebookgrupper där man kan äta tillsammans. På Facebook ser vi exempelvis även Fruktförmedlingen (där frukt från trädgårdar ges bort) och Reko, ett initiativ för att gårdshandlare ska kunna ta emot beställningar och leverera på överenskommen parkeringsplats. När förbetalning (i deras fall swish) redan är klar är detta inte olagligt, vilket det vore om de står med kontant försäljning utan tillstånd. Selectcook och Gastronaut är exempel på tjänster där man som privatperson kan få lagad mat hemma hos sig eller av en annan privatperson från dennes hem.

Som ni förstår så skriver vi det här inlägget för att vi tycker att det blir onödigt komplicerat för en konsument att behöva hålla reda på alla tillgängliga appar och tjänster för alla möjliga köp ovan. För en säljare som har något som passar i mer än en app (vilket ofta är fallet) så är det inte heller praktiskt. Det vore ju faktiskt betydligt enklare om alla kunde vara på samma ställe och att man därifrån kan kategorisera ner vad man vill titta på. Likt Blocket är det ju smart och kan leda till betydligt mer trafik och med spontanköp om det går att hitta mer än det man letade efter. Alla ovanstående har gjort det som vi ofta fått rådet att göra; nämligen att nischa oss. Men då missar man skalfördelarna från båda håll, och den möjliga trafiken som kanske gick till en annan app. Och hur ska alla dessa ovanstående appar över huvud taget få tillräckligt med besökare? Nå fram med sin marknadsföring i bruset? Vi på Fooever tror att det redan är för många för att alla ska kunna överleva.

Mikael Furu på Macklean har också gjort en spännande sammanställning av läget. Vi kommer från fler håll att få se mer av utvecklingen, men vi på Fooever hoppas med vårt nya program av att få in innehållet till oss istället (se inlägg om Kickstarter, där vi kommer att få in ambassadörer som hjälper till att lägga in innehåll och få procent på vår vinst i transaktionen).

landscape

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s