Fooever i Businesspodden!

Inlägget var tänkt till sociala medier, men där får man inte skriva så här långt.

God morgon nätverket! Lyssnar med skräckblandad förtjusning på Businesspodden, där jag denna vecka är med och pitchar om Fooever – ditt nya sätt att handla lokalproducerat direkt från producenten. Gäst är Monica Lindstedt, grundare Metro och grundare Hemfrid. Respekt! Hon verkar väldigt vettig på många sätt, och hon verkar vara en bra människa som ser till moral och värderingar som viktiga när hon bygger företag med andra människor. Avsnittet är bra sommarlyssning, så ni har länken här nedan.

Jag måste faktiskt ge henne ett extra tack, för jag blev så förvånad när jag hörde hennes kommentar om Fooever att jag bestämde mig för att skriva ett ”debattinlägg” här och det hade jag kanske inte satt mig mitt i natten och gjort ifall jag fått återkoppling som bara rörde logistiken. Det brukar vi få. Det var därför jag försökte få in i att vi samarbetar med flera logistikbolag (eller om bonden själv kör ut eller åker till gemensam samlingsplats såsom med Reko-ringar), men det är alltid svårt att väga in hur mycket av 90 sekunder som ska gå till att förklara vad vi faktiskt inte gör).

Fooever SKA med rätt expertis och rätt medel visst kunna bli ett miljardbolag. Det är ingen som redan gör det här som vi gör (och jag nörd-spanar flitigt kring detta), dvs gör producenten till hjälte och chef över sin egen logistikkedja (leverera själv eller samarbeta med lokal aktör, eller nyttja ”rekoringstänk”)! Vi är först också (som Monica var med Metro!) och vi vill få in producenterna nu. För det är väldigt många – en siffra som växer hela tiden – som visst vill handla av sin lokala bonde, veta varans ursprung och hålla koll på att det är närproducerat (eller ekologiskt för somliga, mer om det på Fooevers Facebook). Men det är inte alla gånger så smidigt med Facebookflöden à la Reko-ringar eller att komma till Bondens marknad och varan redan är slut för efterfrågan är så hög eller att komma till ett jordgubbssjälvplock och inse att de är nedlagda. Så sker i dagsläget utan Fooever. Och visst är det väl onödigt att vi ger mellanhänderna så mycket när det är producenten som ska gynnas?

Vi vill även – precis som Monica Lindstedt är inne på –ha in en pengastinn person eller bolag med, vi behöver inte frälsa alla som har pengar. Men att åka ut på (självklart ville vi bli veckans podcast och alla ansågs ha logistikproblem!) att vi måste förstå att det inte är så enkelt att köpa lokalproducerat, utan att vi ska stötta världen genom att börja köpa rosor från Kenya!? Va? Är inte det att vrida till det i absurdum? Många svenska bönder överlever inte idag! Kom igen och se fördelarna; lokalt viltkött istället för importerat till exempel! Vill du inte handla tomater från Sverige, klicka på något annat.

Övriga pitchar fick också en kommentar på framförande. Här skulle ni, mitt nätverk som känner mig, dels kunna peppa mig lite (och övertyga eventuella investerare som kollar LinkedIn fast de borde ha lite ledigt) genom att gå i god för att jag låter trevlig och pigg!? Jag ÄR ju trevlig och pigg! Tänk den investerare som får samarbeta med mig – vilken entreprenör va; jag är driven, idérik, kul och duktig. Jag vill gott och jag är genuin.

Och alla som känner en bonde eller annan lokal matproducent (oavsett om ni känner mig eller inte) – tagga_GÄRNA_ in dem i kommentarerna på LinkedIn eller Facebook. Jag ser när alla registrerar sig i tjänsten och har för vana att ta kontakt och hjälpa till så att dessa kommer in och får synas för alla konsumenter som längtar efter att vi ska tillkännage att vi har tillräckligt mycket innehåll för att satsa på marknadsföring mot slutkund!

Nu är tydligen inte Monica Lindstedt aktiv på sociala medier och det är väl lite orättvist att jag riktar detta inlägg lite bredare och egentligen inte så enkelt just här till henne, men någon som känner henne: be henne att registrera sig här på LinkedIn så att hon kan komma med i den digitala matchen där referrals och inpingningar kan göra grejer som hon skulle kunna ägna lite spaning. Jag passar på att göra en kupp också. Pingar in Nina Jansdotters input här (hon kan mycket om detta och övrigt LinkedIn), så dyker jag upp hos fler än er jag redan känner.
Hoppas ni alla har en skön semester eller en fin almedalsvecka eller jobbar på i lagom fart! Njut av sommar, mat, dryck och sol!

Om du liksom Monica inte tror på denna idé – kom gärna med ytterligare feedback på varför detta inte skulle fungera! Jag vill ju gärna ha feedback, det är så vi utvecklas och gör inte debattinlägg om allt. Jag själv är rätt säker på att orsaken till att vi inte kommit längre är för att det tar tid (*3,14?) att övertyga någon om något obeprövat – vi kommer att se en fin följareffekt när det redan finns mycket inlagt, men de som är med från början får betydligt mer synlighet än de som avvaktar. Partners att lösa transporten med finns det faktiskt många befintliga och intressanta startups kring (API kallas det med pusselbitsjämförelse när det integreras med oss och det är smidigt vad gäller appar), men där är vi inte (med detta sätt att arbeta på, ännu) förrän vi har mycket innehåll från producenter.

Vill du investera eller prata mer? Jag kollar sociala medier och mailen hela sommaren! karin@fooever.com

Businesspodden (välj avsnitt 124): https://itunes.apple.com/se/podcast/businesspodden/id992067067?l=en&mt=2

Allt gott,

Karin Angerind

VD Fooever

bp

Annonser

2 reaktioner på ”Fooever i Businesspodden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s