Vad får det kosta?

När vi är ute och pratar med vissa bönder som redan säljer via bondens marknad, kommer ibland svaret ”jag säljer redan slut på allt”. I sådana lägen känns det som att det går bra för Sveriges bönder och själv blir jag lite sugen att hoppa på bondetåget.

Som ekonom försöker jag då med argumentet ”kan ni då inte höja priserna”, men där finns alla möjlig svar och att vilja undvika ocker är hedervärt, att hålla samma pris överallt likaså. Med rekoringar kan en matproducent bli mer effektiv, det som är förbeställt kan levereras på uppgjort ställe under endast en timme. Utifrån det sett, läggs mindre tid ner och inräknat arbetsbördan borde det innebära lägre priser – i alla fall i teorin.

Vänder vi på steken och ser vad konsumenten är villig att betala, verkar den utifrån vår tidigare på Facebook publicerade enkät inte vara så priskänslig. När det kommer till att undvika gifter (såsom ekologiskt) och att vi får veta varans ursprung, får det gärna kosta. I modellen rekoring, bondens marknad eller Fooever kommer ju även hela pengen producenten till handa (i Fooevers fall tar vi 4% + 2 kr på transaktionen, men det blir då med kvitton, momsredovisat och täcker kortavgifter och allt är smidigt uppställt då säljaren loggar in). Men för att sälja till sin målgrupp och få ta ut det pris som målgruppen anser skäligt, anser vi att Fooever behövs.

När de som vill köpa en vara, oavsett om det är ägg från frigående hönor, en barnkalastårta eller en glutenfri, laktosfri ekologisk lasagne, väl hittar fram så är det inte viktigt att priset är lågt. Genom att få servicen att få förbeställa och precisera vad som önskas (genom att använda filter, likt Blocket, för att snäva ner till sin smak i givet område), finns det i Fooevers modell alltså chans att ta bra betalt för sin vara eller tjänst.

Om du är en grym vegansk kock kommer det inte att vara de som har minst pengar som blir dina kunder, utan förmodligen dem som uppskattar att det smakar riktigt bra. Har du honung till beställning är det inte butikspriser för honung du ska jämföra med, trots att du i direktförsäljning får så mycket mer av kakan än du skulle fått av att sälja genom en fysisk handlare. Ta i ordentligt och se om det säljer. Gör det inte det, kan du modifiera ner priset senare. Och med ett högre pris har du utrymme att ge rabatt eller göra kunden extra nöjd genom att bjuda på något annat. Men ta gärna 5% mer betalt än vad du hade tänkt, så kommer du inte att känna av att Fooever tar 4% på ditt slutpris (+ 2 kr).

delivery

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s