Fooever på Bootcamp @ Tillväxtverket (eller i vilken ordning man borde starta en startup)

Det här blir inget annat än en ren hyllning till Tillväxtverket och då mer specifikt Startup Sweden. Som startup är det inte lätt att få en effektiv och bra crash course i företagande, än mindre att avgöra exakt vad som är bra att veta och prioritera bland den hjälp som finns. Nog finns nyföretagarcentrum samt ALMI runt om i vårt avlånga land, men där beror det ju en hel del på vem som blir ens rådgivare om det blir en lärdom och rätt sorts kick framåt eller inte.

När vi kom på vår idé för två år sedan och bad en utvecklingsbyrå att utveckla vår app, gjorde vi egentligen fel. Vi skulle ha börjat i en annan ända.

Foover fick, ska sägas, förmånen att i våras gå Stings program Test Drive. Den skulle vi ha börjat med, om man får vara efterklok. Tack vare det programmet, en del trial-and-errors, samt ett års olika vinklar med Fooever som färdig app hade vi tagit till oss av kritiken att snäva ner Fooever, så här i startfasen. När jag fyllde i ansökan till Startup Sweden var jag inte säker på att vi skulle anses som ett tillräckligt moget bolag. Jag är såhär i efterhand väldigt glad att vi blev antagna! Om någon står och tvekar vill jag bara säga så här: ANSÖK.

Bland de bolag som fanns med i denna omgång 8 (de kör 4 per år och detta är alltså andra årets sista runda) fanns följande bolag:

  • Foodloopz, Solna, erbjuder en digital annonstjänst som hjälper företag och organisationer att minska sitt matsvinn.
  • Papereed, Spånga, har utvecklat en app för ljudartiklar från svenska magasin och tidningar.
  • Textual, Göteborg, använder avancerade AI-lösningar för att skapa personifierad marknadsföring.
  • Iquest, Stockholm, har utvecklat ett system som övervakar och optimerar driften av uppkopplade system i fastigheter.
  • Magnea, Jönköping, har utvecklat en aktivitetsmätare som kan stimulera fysisk aktivitet hos patienter och äldre inom sjukvård och äldreomsorg.
  • YouViaMe, Stockholm, erbjuder en app för matchmaking där vänner och bekanta hjälper till med matchningen.
  • Exercite, Boden, har utvecklat en digital plattform där kunskap inom sport, rehabilitering och hälsa köps och säljs i form av bilder och filmer.
  • Millijoin, Stockholm¸ har skapat en app där användarna kan hjälpa och stötta varandra i utsatta situationer.
  • Fooever, Stockholm, utvecklar en digital marknadsplats som hjälper köpare och säljare av matvaror att hitta varandra.

Nu tänkte jag redogöra för dessa trevliga bolags högintensiva vecka tillsammans, men först bjuder jag på en bild på några av oss då vi tittade på Tillväxtverkets lokaler.

tillväxtverketvinner

Första dagen fick vi pitcha. Johan Jörgensen (guru inom FoodTech, så jag har träffat honom förut) som ledde oss genom denna dag har både jobbat mycket med att finslipa pitchar från startups (i Sverige och internationellt), han har även investerat själv och vunnit utmärkelser därav (och kan då se på oss med ögonen av en möjlig investerare). Tydligen har vi svenskar ”att dö eller drabbas av annan olycka” på tredje plats på listan över vad vi fruktar mest. På plats nummer ett kommer att stå på scen inför andra. Johan är vän av Tough Love, han vill såklart inte såra någons ego, men är alltså tuff i sin kritik och det berättade han redan innan han började coachningen av oss. Ändå är han väldigt sann i sina iakttagelser, så det går att lära sig mycket om man släpper på prestigen och tar till sig vad han kommer med för input. Allas pitchar växte sig starkare, utom möjligen min egen, som mest blev en uppläsning från papper av olika försök att ta till mig feedback för att vässa budskapet.

Dagen avslutades med en ett energiskt pass med Tomas Bennich, som lärde oss konsten att ”hustla” events (vad nu hustla betyder, men innebörden var i alla fall att maximera dessa och se till att man får träffa dem man tänkt att träffa). Vi fick många väldigt bra tips, såsom att inse att när man är på ett event fyllt med folk, ja då är man på jobb. Ingen ska stå och prata med sådana man redan känner mer än nödvändigt. Fram med pitchen och visitkorten. Mingla, men var smidig.

Sen fick vi trevlig middag, på Usine Bistro. Där fick vi även lunch måndag-fredag. Värt att nämnas, det var jättegott och bra service. Dock kunde det funnits lite mer grönt på tallriken (eller en salladsbuffé). Varje dag fick vi även smoothies. Det var perfekt, just när man behövde en liten kick så stod de där; färgsprakande och fräscha.

Tisdagen gick i Business Model Canvas tecken. Dagen började egentligen med en entreprenör från Avtal24 som berättade om sin resa, men då satt jag fast i en buss som inte kom upp ur ett litet dike (snökaos – att inte SL har beredskap för första snön kan man orda länge om men det är inte detta inlägg till för). Det var Mathias Gaunitz, innovationsrådgivare från Linnéuniversitetet som ledde oss igenom detta med humor, värme och goda exempel. Insikten blev för de flesta av oss att pitchen skulle ändras lite till, så det hade inte varit konstigt att ta dessa dagar och vända på dem (dvs börja med canvas och sedan utveckla sin pitch).

På onsdagens eftermiddag fick vi tillfälle att öva lite mer på pitchen, vilket visade att många blivit väldigt säkra på att fylla sin minut med relevant innehåll. Själv fick jag en liten blackout när jag skulle upp inför övriga (utan mitt snutte-papper) och inte bara satt med Anton från Exercite, så då kom jag av mig alldeles. Kändes inte så bra, men blev peppad av övriga att öva, öva och öva och det var en dryg timme kvar då tills vi skulle på StartupGrind.

Dessförinnan hade vi fått rätt så djupgående insyn i investeringsjuridik från firman Jansson & Norin. De tog även upp optioner som incitament för att anställa. Det är bra att få förståelse för alla sätt som investerare kan gå in på och hur man kan tänka juridiskt. Vad vi alla nog främst insåg är att juridiska kostnader måste det finnas budget för, det går helt enkelt inte att komma undan att lägga upp rätt avtal och ha någon som talar för ens egen sak är A och O. Därpå fick vi även träffa möjliga investerare från fyra olika typer av investmentbolag; ett för relativt nya och olika sorters startups, ett annat för lite mognare, ett tredje för A- eller B-runda (ej ”seed”, som de flesta av oss faller under – men bra att få förståelse för att de inte resonerar på samma sätt) och så en bank (för lån ska man inte glömma bort som alternativ, om än att det finns ju även att diskutera på andra sätt än med banker).

Väl på Startupgrind hade jag faktiskt kommit på ett annat sätt att lägga upp min pitch, vis av en timme för mig själv i kollektivtrafiken. Jag tog innan pitcherna började tillfället i akt att helt enligt tidigare instruktion gå runt och försöka spontanpitcha, men då blir det ju inte på samma sätt att allt ska rymmas under en minut, så för mig känns det naturligare. Det är ju egentligen aldrig så – det är endast i ”pitch-sammanhang” som det verkligen gäller att maxa sin enda minut (eller vad man nu fått som tid, tre minuter förekommer också), men det ska såklart inte hindra någon (mig) från att tillvarata sin minut i rampljuset.

saeid

Vi fick lyssna på Saeid Esmailzadeh (känd entreprenör bakom Serendipity group) och det var väldigt intressant att höra hans resa och tankar som superentreprenör. En väldigt cool kille, som inspirerar på många sätt – men mest imponerande är nog att han verkligen går sin egen väg och inte tar rygg på någon annan. Sedan var det dags för pitcherna. Martin Harbäck, som jobbar på Science Park i Jönköping med affärsutveckling för startups knutna till dem (och som både deltog genom att lyssna men även kom med bra input på flertalet av veckans pass), filmade alltsammans. Fooever pitchar sist i filmen och det var skönt att kliva av scenen; jag klarade mig faktiskt bra och fick fram på ett bra sätt vad vi gör. Vann gjorde duktiga Isabelle från YouViaMe. Men alla fick röster, och alla gjorde ett grymt jobb där på scenen.

Efter en god natts sömn var det dags för nya friska tag på torsdagen. Då skulle vi ta igenom juridik igen, denna gång immaterialrätt samt GDPR, men sen även sälj.  Jansson & Norin samt SynchLaw stod för juridiken. Emil Westrin, Sverigechef på Vainu, stod för ett intensivt och väldigt nyttigt säljpass på eftermiddagen. Här tar jag främst med mig vikten av att mäta det man håller på med, för att snabbare konstatera vad som görs rätt och vad som kan förbättras, eller ändras.

På torsdagskvällen blev det dags för startupgala på Sup46 (som är ett ställe i Stockholm som tar in startups med traction för att sitta i kontorslandskap och utnyttja fördelarna med att ha kontor ihop och nätverka). Här vann Sebastian Siemiatkowski från Klarna den stora hedersbetygelsen Swedish Startup Hall of Fame, hans egen kommentar var att det var som när Nobels Fredspris gick till Obama: han känner inte att han uträttat det han ska ännu, utan att det är nu det börjar och nu har börjar bli bra på vad han gör. Kul och ödmjukt uttalande.

Själv hade jag slumpartat fått ett erbjudande av mina kamrater från Papereed, alltså ett av de andra bolagen som deltog på Startup Sweden. Vi hade pratat lite om sälj på passet med Vainu så de skojade och sa att om jag kunde sälja åt dem så skulle jag få en del i deras bolag. Fem relevanta möten med investerare ville de att jag skulle boka in. Jag gillar ju den typen av utmaningar, så jag minglade runt tills det hade nappat hos fem stycken (och det var förvånansvärt lätt, ska tilläggas). Att ha ingången att säga att vi båda bolagen var med på Startup Sweden visade sig vara en finfin dörröppnare.

Fredagen kändes som att den kom plötsligt, både att vi just startat men även att vi lärt oss så mycket och fått så mycket kontakter. Den här dagen skulle vi dels få oss Digitala Strategier till livs av Johan Svensson, affärsutvecklingschef på LRF Media samt driver bloggen ExploreCurate för digitala insikter. Ett väldigt nyttigt pass, där vi insåg att vi måste vara tydligare med vem som är vår kund, vad som är vårt erbjudande och när vårt erbjudande är aktuellt. Därifrån kan man bygga sin digitala strategi och förstå vilka #taggar man ska använda.

johancanvas

Med dessa insikter fick vi efter lunch möta pressen. Panelen bestod av Ny Teknik (Per Danielsson), Breakit (Stefan Lundell) och InternetWorld (Katarina Strömberg) – väldigt bra insikter och guld värt att få sitta och prata med dessa personer och bli lite tjenis. Jag fick till och med gehör för ett uppslag hos Breakit, så det ska jag sätta mig och fila lite mer på nu i veckan.

Då detta pass var avklarat var det bara en sak kvar, och det var att pitcha varandras idéer. Det gick förvånansvärt bra. Och jag tror att alla var helt eniga om att detta var en riktigt väl investerad vecka, tidsmässigt. Att det inte kostade oss ett öre får vi tacka alla våra härliga skattebetalare för. Men detta är pengar som samhället har igen. Investeras dem i personer och företag som kan skala upp sin verksamhet och bli riktigt lönsamma företag (vilket jag anser att alla bolag som deltog just kan) så har Sverige igen det många många gånger om.

Vill än en gång tacka. Dels alla deltagare för väldigt bra pepp, nätverkande och idéutbyte. Dels alla som föreläste. Och dels Tillväxtverket med Marcus Liu och Mikaela Lindberg i spetsen. Tusen tack!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s