Fin mat från bönder och jägare

Bönder och jägare står för väldigt efterfrågad mat. Många konsumenter vill veta varifrån maten kommer, att den är ”etiskt” producerad, giftfri och inte onödigt långt transporterad. Konsumenten vill kunna beställa digitalt; det är en tröskel att ta en omväg för att upptäcka att varan man sökte är slut, eller ens lyfta luren för att ringa och fråga producenten. Vanan att kunna konsultera webben blir allt starkare.

Producenter har i dagsläget redan en hel del att välja på i fråga om att sälja direkt till konsument, utan mellanhänder. Ändå är det fortfarande relativt få som gör det, så fenomenet har vi bara sett början av och det är inte någon av tjänsterna som ”alla” handlar från (eller ens känner till).

Rekoringar växer sig starkare. Rekoringar har en en fördel av att producenten kan sälja till många och konsumenten kan köpa av många på ett och samma ställe (vilket man får reda på några veckor innan i sin lokala Facebookgrupp, kort sagt grupper runt om i landet för lokala komprimerade ”bondens marknad”). Nackdelen är att konsumenten måste ta sig till en given plats på givet tillfälle. Vår marknadsundersökning från ett år tillbaka visar att många inte kan ta sig den tiden på angiven tid och plats och då blir det ingen affär. Vidare måste säljare och köpare vara anslutna till Facebook för att affären ska fungera. Rekoringar är helt ideella och har nyligen fått statligt stöd för att fler ska kunna upptäcka dem. Karta över var rekoringar finns.

Local Food Nodes är för konsumenten med tidsbrist ett mer flexibelt alternativ, då konsumenten kan välja en tid att hämta varan på ett uppgjort ställe; dvs ”noden”. Local Food Nodes har ett medlemsupplägg, där de som använder tjänsten blir medlemmar och stöttar tjänsten med valfritt belopp.

MinFarm och Gårdssällskapet, samt Gläntan, är exempel på premiumtjänster som levererar olika gårdars respektive jägares matvaror hem till dörren. I och med att du som konsument i det fallet inte behöver åka någonstans är transportdelen den miljömässigt bästa (så till vida att du inte cyklat till noden eller rekoringens parkeringsplats). Här är det dock en mellanhand som behöver kunna få ihop affären med leverans inräknad, så maten blir dyrare.

konk

Vad vi vill trycka på med Fooever, är möjligheterna med allt ovanstående. För en gård eller jägare kan det vara svårt att veta vilken av ovanstående lösningar som ger mest försäljning till högsta möjliga effektivitet (minst nedlagd tid och administration). Många producenter tycker att mötet med sin kund är viktigt, och det är det för en hel del konsumenter också; alltså att kunna samtala om hur djuren har det eller hur grödan fått näring. Fooever vill samla alla sorters sätt till försäljning (leverans av producent, upphämtning av konsument på gård, upphämtning av konsument på nod), för att undvika mellanhänder som drar upp priset och möta så många konsumenters behov som möjligt för att få producenten att sälja så mycket i sin lokala närhet som möjligt.

Om producenten går samman med andra producenter som kompletterar hans eller hennes erbjudande och levererar till sitt närområde (hur stort ett närområde är får de tillsammans avgöra), därpå lägger upp detta på Fooever med korrekt lagersaldo och låter konsumenterna beställa till ett på förhand uppgjort datum för leverans, så har vi en modell som är bra för säljare såväl som köpare, enligt sagda mätning från i fjol.

Nu i mars rekryterar vi innesäljare (som ska jobba hemifrån) för att kunna prata med bönder och jägare i april-november och samla in vad producenterna vill sälja på Fooever för att konsumenter ska kunna hitta riktigt bra mat på marknadsplatsen Fooever framöver.

Fooever tar 4% + 2 kr per transaktion (om den går via oss) och är i övrigt kostnadsfri som tjänst att använda, dock ingår det i vår affärsmodell att vi kommer återinvestera det vi tjänar för att kunna göra marknadsföring för att synas för en ännu bredare grupp än de redan ”frälsta”, dvs de som redan handlar på rekoringar eller Local Food Nodes. Vi tror att den kommersiella aspekten vi står för har en starkare överlevnadskraft och potential att låta fler producenter nå fler konsumenter.

En marknadsundersökning görs kommande veckor för att ta reda på hur många procent som har kännedom om ovanstående nämnda tjänster. Vi misstänker nämligen att vi har många fler att fixa fram fin mat till.

pexels-photo-236047.jpeg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s