Tele2 Endup

En marknadskampanj från Tele2 rörde till det ordentligt bland alla oss som har en affärsidé som inte tagit fart – än.

Tele2 lockade med ett flott kontor på Söder, inrett enligt konstens alla regler, en el-vespa, en maskinpark med bästa IT-lösningarna, coachning och inte mindre än en miljon svenska kronor till den affärsidé som skulle bli vinnare av deras koncept Endup. Som en startup fast tvärtom; att få chansen att få allt på plats och bara fokusera på exekveringen av företagets idé.

När vi på Fooever hörde om detta (Karins kusin tillika gudmor tipsade) så tänkte jag (Karin) att vi inte var relevanta då de frågade efter någon som ”ruvar” på en idé och skulle kunna hoppa rätt in i det AB som det skapat. Vi på Fooever har ju redan ett AB och tack vare vår framgånsrika crowdfundingkampanj på FundedByMe över 100 aktieägare.

Sedan kom det några exempelfilmer på ”idéer” som skickat in bidrag. Det visade sig vara fullfjädrade bolag med den enda gemensamma faktorn att de inte tagit fart riktigt än utan fortfarande är i uppstartsfas. Vi såg Elin från Foodloopz, och Isabelle från YouViaMe (båda känner vi sedan tidigare, bland annat Tillväxtverkets bootcamp) samt andra intressanta idéer och företag. Då förstod jag att det var bara att skicka in och göra sitt bästa.

Efter att tävlingens sista datum för att ansöka tog det någon vecka innan det kom ett mail om att de gillade vår idé  men behövde mer ekonomiska kalkyler för att kunna jämföra oss mot övriga kombattanter. Under påsken skulle jag och min pojkvän Anders ner till Skåne med tåg och vi satt både på nerresa och hemresa för att bygga scenarios med finesser i excel som jag får tacka Anders för att han kan. Det var riktigt intressant att se hur olika värden slog olika hårt och tog skruv i kalkylen.

När filen var inskickad så kändes det som en seger i att ha formulerat hela det dokumentet, samtidigt som jag i ansökan även berättat om det team vi skulle rekrytera för att ta oss an Sverige och som också skulle sjösättas i början av april och även det såg ut att vara på plats.

De som screenade excelblad/ekonomiska kalkyler måste också ha gillat Anders fina färdigheter, då det efter ytterligare några dagar kom ett meddelande om att Fooever hade chans att förpitcha. Det tillfället ville vi inte missa, så på min cykeltur hem kläckte jag idén att säga tack till Endup som koncept i denna ”förpitch”.

För tack vare Endup (samt att Fredrik Losman tagit in mig i sin idé och att Panda Security gått med på att jag jobbar två dagar i veckan med Fooever) så står vi ju nu med ett team, en tydligare plan och ett superbra koncept som är hållbart både för konsumenter och producenter. Det skickade jag in, intalat i en filmsnutt och sedan var det bara att fortsätta hålla tummarna.

Jag ville skrika rätt ut av triumf när mailet om att vi var en av 10 utvalda idéer av totalt över 4300 inskickade bidrag som nått till final. Det var på samma tillfälle som Panda (min arbetsgivare) firade sitt resultat på Great Place To Work, så jag fick bita mig i kinden och allra mest fira Panda men såklart fira lite extra, för fira det ska man när det går så bra!

Lagom till uppstartmötet med mitt team (fyra dagar senare) kunde jag alltså stolt berätta att nu ligger framtiden för våra fötter. För oavsett placering är detta otroligt roligt; att ha övertygat dessa personer som letar efter bästa möjliga idé så här långt visar ju att vi har något fantastiskt på gång. Att vinna var det ju nu en betydligt bättre chans för än innan, att vara en av dessa tio finalister är betydligt bättre för självförtroendet istället för att vara en av 4 290 som inte gick vidare.

Inför själva pitchen (som skulle vara 15 minuter) försökte jag göra min läxa genom att titta igenom alla filmer som skapats under tidens gång av Tele2 och även läsa deras rapport om vad som gör en bra arbetsplats. Det blev en förmiddag och lunch där jag hade fjärilar i magen som aldrig förr, och det var häftigt att stiga in i Tele2s lokaler i Kista. God stämning rådde mellan oss finalister som stötte ihop, men nervositeten för ”sitt livs pitch” var nog något som alla kunde skriva under på.

Juryn hade några frågor då Fooever-pitchen var slut, bland annat visst ifrågasättande av mitt team och hur dessa ska ta in producenter. Precis innan pitchen hade jag fått ett mail av en i teamet som jag så här i efterhand önskat att jag hunnit läsa, men då höll jag på med annan inspelning så det hanns det inte med att kolla mailen. Där stod nämligen att Lina nere i Skåne gjort som vi kommit överens om; mailat producenter om att hon skulle ringa och sedan ringt. I fyra fall av 10 hade hon fått intresse av Fooever på detta vis, istället för att ringa direkt och söka dem. Det hade ju varit ett utmärkt svar på frågan ”hur går det då för ditt team?”. Som det blev nu så fick jag svara att det återstår att se.

Denna typ av statistik (hur många kontaktade, hur många intresserade, hur många registrerar sig) blir väldigt viktig framöver nu när Fooevers 9 projektledare (inklusive jag själv) tar krafttag för att bevisa oss som team och tjänst runtom i Sverige. Här på bloggen kommer ni snart att få lära känna dem en efter en och höra om de producenter som nappar.

Ja och så vill ni ju veta: vann Fooever? Nej vi gjorde tyvärr inte det. Heartstrings vann, de förebygger hjärtinfarkter med AI-teknik. De är såklart väldigt värdiga vinnare!

Om Tele2 tänker bygga fler Endup framöver i en liknande process så tänker jag dock att det vore intressant att tävla på idé-nivå. Alla bolag som tog sig till final har kommit en bit, har bildade AB, i flera fall anställda m.m. Så lät det inte på den idén om Endup, då de eftersökte någon som just ruvar på en idé, men att vi valdes ut som bolag är vi såklart väldigt tacksamma för.

Så Fooever vill förstås tacka, igen, Tele2 för den här chansen. Det var väldigt lärorikt, omtumlande, nyttigt och roligt att delta och komma så här långt. Vi är nu extremt taggade att komma ännu längre!

endup

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s