Hur går det?

Vi har sedan mitten av april jobbat aktivt med olika distrikt, där ansvarig för distriktet på olika sätt tagit kontakt med producenter av det som vi tänker att en matkasse med lokalproducerad mat ska innehålla.

På denna tid har vi lärt oss väldigt mycket, både om CRM-systemet Hubspot (lika bra att göra rätt från början), om Rekoringar, om transportfrågan samt om aktivitet över året för bonden (vi har lyckats tajma in den tid på året då det är som mest att göra). Vi står starka för att övertyga producenter genom mailuppvaktning, telefonsamtal och över Facebook. Vi delar våra insikter över Slack.

Från att Fooever har varit en marknadsplats för (all) mat, är det nu ett betydligt klarare fokus: vi jobbar med lokalproducerad mat för att utesluta mellanhänder. Tack vare våra marknadsundersökningar vet vi hur konsumenten vill köpa och hur producenten vill sälja. Fooevers modell gynnar säljaren som får förbättrade marginaler och syns av fler potentiella kunder än egna marknadsföringsmuskler skulle ge. Fooever gynnar också köparen som får en och samma marknadsplats och förenkling i fråga om att kunna beställa just sin sorts mat och på förhand betala för att säkra sina varor och inte bli besviken att den tagit slut. Denna sorts mat är mycket efterfrågad.

Den bästa modellen är när producenter går samman, för att erbjuda kompletterande varor i en och samma matkasse, som konsumenten kan välja att köpa eller lägga till eller endast välja styckvaror. Dessa levereras på flera olika platser runt en och samma stad, i ett motsvarande glassbilstänk (men utan trudelutt, och helst med någon av producenternas kylbil, annars kompletteras med leverans av budbil med kylmöjlighet). Leveransen sker endast 10 minuter på vardera ställe, men är enkelt utförd eftersom allt är förbeställt och förbetalt.

Vår målgrupp av producenter är:

  • Nystartade matproducenter som tycker att det är för svårt och dyrt att gå via befintliga traditionella kanaler och vill ha en enad webbshop som inte kostar dem något.
  • Småskaliga bönder som vill synas av fler och förenkla sin administration i försäljningen.
  • Mellanstora bönder som vill hitta ett effektivare sätt att hantera beställningar från många köpare.
  • Stora bönder som vill utmana sina låga marginaler via tradionell handel.

Vår målgrupp av konsumenter är primärt ”LOHAS”; lifestyle of health and sustainability. Det är företrädesvis kvinnor, ofta mammor, i större städer. Men det finns många i andra sekundära grupper som också vill äta lokalt producerad mat, både av hälsoskäl, etiska skäl och för att sponsra sina lokala producenter och premiera att bygden och dess entreprenörer ska blomstra.

variety of fruits

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s