Lärdomar efter att ha jobbat med köttförsäljning från Åsviks Gård

Vi hade turen att en av de som investerat i oss när vi crowdfundade på FundedByMe var i kontakt med Åsviks gård och diskuterade problematiken med att behöva slakta sina djur i raskare takt än vanligt och därmed behöva sälja mer direkt till konsument.

Svaret på ovanstående gåta visste ju vår aktieägare var Fooever, så sedan i somras har vi jobbat med att få ut prima krav-märkt ekologiskt nötkött till konsumenter i Norrköping och Stockholm.

Första försöket var ett utsatt datum och två platser i Norrköping, där Karins storasyster är bosatt. Syster Anna gjorde sitt för att sprida vad Fooever försöker göra både på jobb och i politiska kretsar (hon är aktiv Centerpartist). Hennes dotter Viktoria, 12 år, sprang dessutom en runda med lappar i kvarteret kring Abel Beckers Gata. Vi kompletterade med en Facebook-kampanj. All trafik skulle leda till och beställning skulle ske på Åsviks gårds Fooever-sida.

Linnea

Med relativt låg köpfrekvens (totalt 3 köttlådor sålda, styckdelar i vissa och ren färs i andra men 10 kilo oavsett per låda) kom vi överens om att Åsviks kylbil fick fortsätta direkt efter leverans i Norrköping till ”Hållbara Hökarängen”; en hållbarhetsfestival i en förort till Stockholm. Jag garanterade Kalle på Åsviks gård att resterande 7 lådor också skulle gå åt.

Eventet ”Hållbara Hökarängen” var en för oss riktigt intressant dag. Många ”hållbara” personer är ju veganer. I Hökärängen är det säkert fler än rikssnittet. Vissa ville inte prata om att köpa kött direkt från producent med mig, medan andra var positiva och sa att de skulle komma tillbaka lagom till att Åsviks kylbil skulle dyka upp vid 14.30. Andra tyckte att det ändå rörde sig om höga priser (detta är ju kvalitetskött och ska helst inte jämföras med det som ligger på extrapris från Irland i kyldiskarna i affärerna). Vissa ville inte att Fooever skulle finnas som mellanhand, men då har vi inte sålt in det rätt: det ÄR smidigt att många producenter samlas i en och samma plattform för att de ska nyttja fördelarna av att trafik ger trafik! Men vill de inte så vill de inte… Vi kan inte frälsa alla.

Dock kom kylbilen först 15.15, då hade dessvärre festivalen börjat plockas ner. Å andra sidan var det kanske lika bra för 14.30 stod heller ingen och väntade på bilen i fråga, de som sagt sig vara intresserade var tydligen inte TILLRÄCKLIGT intresserade. Lärdom: sälj direkt när du har kunden på tråden.

Vi kom även på att köttlådorna var för stora för de trångbodda Hökarängsborna; de har inga stora frysboxar där i lägenheterna. Det var dock snabbt fixat; vi öppnade lådorna och tog betalt per kilopris som såklart varierar beroende på köttbit/färs. En fransyska är billigare än en oxfilé!

Då jag försäkrat Kalle på Åsviks att hans Stockholmsleverans skulle vara värd mödan att ta sig upp från Valdemarsvik, fick de 7 resterande lådorna byta bil och jag själv, min sambo Anders samt mina två små flickor styrde kosan mot Kummelnäs. I ärlighetens namn var Anders inte nöjd med mitt beslut att ta på mig att sälja 70 kilo kött, men vad gör man inte en lördagseftermiddag när ens hela person går ut på att hålla det man lovat!?

Jag är nämligen med i en grannsamverkansgrupp på Facebook i Kummelnäs, som jag skrev ut i flödet på. Då nappade det friskt, framför allt när de fick köpa mindre partier. Även vänner bosatta runt om i Stockholmsområdet var positiva till att få påhälsning för att köttet skulle gå åt.

55 kilo kött senare (två timmar) landade vi i Sollentuna där Anders och jag bor. Fortfarande med mer kött än vi tänkt oss (25 kilo och det fick dock plats i vår kyl), men dagen därpå var det strålande solsken och vi begav oss ut i trapporna till de lägenhetshus vi själva bor i för att sälja vidare.

Kortfattat kan man säga att en solig söndag är inte alla hemma, men ”knack, snack och tack”-utfallet var fantastiskt! Av 40 påhälsningar öppnade ca hälften, varav hälften av dem faktiskt köpte! Det var lätt att sälja vid dörrknackning!

Resterande 10 kilo gick åt på jobbet av kollegor och själva gjorde vi några fantastiska köttfärssåser, söndagsstekar samt köttgrytor.

Några veckor senare var det dags att hjälpa Åsviks med nästa slakt. Då hade vi lärt oss av följande smarta förbättringar:

  • Sätt ut fler uppsamlingsställen i Norrköping
  • Öppna lådorna och låt konsumenten köpa mindre partier, 10 kilo är mer än de flesta vill köpa
  • Försök nästla oss in i kanaler där de tror mer på människan bakom annonsen än ett varumärke de inte känner till
  • Gör inte leverans precis innan löning!

Detta löste vi genom att göra ett utskick till personer som är medlemmar i Rekoring Norrköping, samt anlitade ett bolag som skickar direktmeddelanden över Messenger (från mig) till personer i Norrköping.

Av dessa som fick messenger-meddelande visade sig en av mottagarna jobba som journalist på Norrköpings-Magazinet! Hon tyckte att detta nya sätt att köpa direkt från producent var en jättebra idé och därtill var hon villig att skriva om oss. När texten kom till mig för påsyn så svarade jag att det gärna fick nämnas att tjänsten heter Fooever, men det tog hon inte med. Ej heller ändrade hon det som var skrivet om Rekoring, men på det stora hela var det såklart bra PR!

Som kuriosa, men extra roligt var att min mamma, som var och badade i Finspång några veckor senare satt i simhallens lilla caféhörna och bläddrade i en tidning som låg där. Plötsligt slog hon upp en bild på mig och en text om vad jag (Fooever nämndes ju inte) gör i Norrköping för stunden. En väldigt orealistisk händelse, så liten chans att det skulle hända!

Nog om det; försäljningen gick bra den gången Åsviks och ”glassbilstänket” fick testa på sex olika stopp en lönehelgsöndag. Dock hade vi kommunicerat lite fel om storlekarna på paketen, istället för 500-1000 g var vissa bitar uppemot 2 kilo. Det rättar vi till för nästa gång, och försöker även lägga till fler produkter såsom ägg och rotsaker.

Vi är något väldigt intressant på spåren och vi gör allt vi kan för att jobba fram bästa modell så att fler producenter runtom i landet kan använda Fooever som metodstöd och göra samma sak mot de städer och orter de kan leverera till.

Är du intresserad av att få veta om producenter levererar dit du bor? Fyll i denna länk!

Är du producent och vill få hjälp med att lägga upp ditt erbjudande? Fyll i denna länk!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s