Köttkonsumtion sjunker, medan efterfrågan på lokalproducerat kött ökar

Nyheter i flera kanaler (här Aftonbladet och DN) på senaste tiden visar på ökat intresse för lokalproducerat kött, men minskning av köttätande.

I medeltal har svensken en längre tid ätit kring 87 kilo kött om året, men det minskar nu. Under de första nio månaderna 2018 minskade köttätandet med 2,8 procent, vilket motsvarar 1,8 kilo mindre per person.

Det lokalproducerade köttet har dock ökat med 2-6% sedan i fjol.

Detta är goda nyheter för klimatet, där köttkonsumtion för många ses som en belastning och kött som importeras i synnerhet står som boven i dramat. Dock finns det två sidor av myntet, och kor som lever gott och går ute under sommarhalvåret och har det bra står för mycket bra saker i ekosystemet. Jag saxar från ett inlägg från Landsbygdspartiet i Sundsvalls Tidningar:

”Vi får fantastisk mat och dryck av kor, de håller markerna öppna, betar, trampar och gödslar marken så andra djur insekter och växter kan leva där – värdefulla ekosystemtjänster. Utan kor, hästar och får skulle många av Sveriges öppna landskap växa igen och förlora viktig biologisk mångfald.

Om Sveriges tio miljoner människor i huvudsak skulle äta bönor och andra importerade grödor, då skulle utsläppen i form av metan och koldioxid öka betänkligt, för att inte tala om vad de långa transporterna skulle göra för björntjänst till klimatet. Så har vi odlandet av sojabönan, det bryts ny mark och avverkas stora mängder skog för att odla, i huvudsak GMO-soja. Det kan inte vara ett vettigt alternativ till svensk mat.”

Vad var och en äter är upp till just denne, men det är bra att vi enklare kan köpa och sälja närodlad mat direkt från producent till konsumet. Här är Fooever ett väldigt bra metodstöd. Just nu pågår försäljning av lokalproducerad julmat med hemleverans i Stockholms län. Se annonsen från Sandströms Chark här.

storajul

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s