Höna eller ägg – utbud eller efterfrågan

Vår hypotes från start, att har vi utbud så kommer efterfrågan har inte visat sig vara korrekt. Att ta in en producent har sitt pris, att ta in kundens kund ytterligare ett annat. Allt kräver antingen tid eller pengar. Då ekonomin är begränsad är det viktigt att försöka matcha detta med rätt ”timing”.

Försäljning av kravmärkt gräsbetat kött i Norrköping har vi gjort en hel bloggpost om: https://fooever.blog/2018/10/26/lardomar-efter-att-ha-jobbat-med-kottforsaljning-fran-asviks-gard/

Summan av kardemumman är varumärket Fooever är okänt så vid PM (direktmeddelande över Facebook) till hundratals medlemmar i Rekoring Norrköping blev utfallet endast att en av 60 var intresserad. Då denna tjänst köptes externt (1 $ per meddelande) blir det en på tok för hög kostnad per kund.

Ointresset kan förklaras med minskat köttintresse (flera svarade att de inte äter kött) och att flera i det relativt ”röda” Norrköping inte vill att det ska vara ett företag som är metodstödet, utan att matchningen ska ske ideellt, vilket ju är idén med rekoring. Ytterligare förklaringar kan röra sig om att priset fortfarande upplevs som högt: när vi la leveransdatum direkt efter löning (i slutet av september) så kom dock fler beställningar. Det hjälpte även att inte behöva köpa 10 kilo utan att det gick att beställa mindre mängder såsom ett par paket köttfärs och någon enstaka styckad del.

Ytterligare ett skäl till denna låga intressefrekvens är att vissa inte ser, och vissa andra inte vill läsa, PM som kommer från personer de inte har direkt kontakt med.

Vid försöket att berätta för invånarna i Hökarängen under deras lokala festival Hållbara Hökarängen att bonden skulle komma kl 15 och att det gick att köpa få delar kunde samma argument som ovan höras, men av de ca 20 personer som sa att det var intressant, kom faktiskt ingen tillbaka klockan 15.

Detta innebar att vi hade 60 kilo kött att sälja. När det då publicerades inlägg i de lokala grannsamverkansgrupperna Kummelnäsgrannar (Nacka) och Vi som bor i Silverdal (Sollentuna) om att Karin önskade hjälp utifrån att ha blivit med för mycket kött, så var det många som ställde upp, både på mindre och större partier. På bara en timmes körning i (relativt burgna) Kummelnäs försvann 30 kilo, från lika borgerliga och än mer välbeställda Silverdal kom inte så mycket reaktioner på inlägget i Facebook-gruppen. Däremot köpte varannat hushåll när vi därefter knackade dörr (av dem som var hemma).

Av dessa lärdomar tänkte vi att vi behöver mjuka upp en marknad innan de lär känna oss som bolag. Då blir det mindre ”spill” i Facebookannonsering.

De som redan handlar på Rekoring kommer vi kanske inte frälsa, men de som är medlemmar utan att handla är fortfarande en väldigt intressant grupp för vårt förenklade sätt; att kunna göra en beställning från en samling producenter och bara behöva betala en gång, få kvitto och få det levererat antingen hem eller till en uppsamlingsplats som ligger betydligt närmare än rekoringen.

Två försök att presentera Fooever för Sollentuna (där Karin bor) har därför gjorts. Här börjar vi då från andra hållet: undersöker vilka intressen som finns från konsumenter för att sedan kunna komma med en beställning till producent. För detta har två tryckta material gjorts och detta har kompletterats med Facebook-annonsering.

Insikter av att dela ut direktreklam är att det finns flera saker att beakta. De två försöken i samma del av Sollentuna (Knista) har varit som två varianter. En vi själva valt att se som icke-reklam utan istället ”samhällsinformation” (och om det kan man förvisso tvista): ett halvt A4 med text, med ett handskrivet förnamn efter hej och en underteckning från Karin efter brevets slut. Detta har gått till de hushåll som har vuxna mellan 35-65 år. Den andra trycksaken (oadresserad) får inte läggas i brevlådor märkta med ”Ej reklam, tack”. Detta är olyckligt, eftersom vår målgrupp av konsumenter ju är medvetna och i oftare fall har just en sådan skylt. Kvar blir de som inte tänker hållbart och intresset bland dessa är svalt; två av hundra skriver upp sig på match-sidan efter ett sådant utskick.

Detta huvudbry tog Karin upp i Facebookgruppen ”sollentunatipset” och efterlyste förslag på vad vi skulle kunna göra istället. Många engagerade sig och det var ju faktiskt tanken: på bara ett par dagar kom det in intresserade konsumenter i Sollentuna (X st).

Intressemässigt är det lokala ägg, helst ekologiska, som de flesta vill ha. Hållbarhetstänket och diskussioner i samhället kring carbon footprint har lett till att kött inte är lika populärt som det har varit tidigare i vår målgrupp LOHAS (lifestyle of health and sustainability).

Nästa steg blir att erbjuda just ägg till de som angivit intresse för detta och bygga in värva en vän-kampanj kring det: För varje ytterligare hushåll som värvas (och köper) får personen som värvade in den nya kunden tre ägg. Värva två grannar och få ett sex-pack, alltså. För en sådan lösning kostar en ny kund oss mindre än 10 kr. Dock kommer modellen med 4% + 2 kr slå för hårt på dessa små beställningar, samt transporthjälp (som Karin får stå för på bekostnad av Fooever) behövas. Vi avhjälper det genom att ta 0-kr beställning och swisha vid leverans.

Parallellt pågår en pilotstudie i Kristianstad som Maria Egermalm står för. Mer om den i ett annat inlägg!

brown hen near white egg on nest
Photo by Alison Burrell on Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s